Co zyskujemy poprzez uprawianie ziemi dla siebie?

Co zyskujemy poprzez uprawianie ziemi dla siebie?

Prasóweczki

Każdy rolnik doskonale wie, ile pracy należy włożyć w uprawę roślin oraz hodowlę zwierząt, jak wiele wysiłku to wymaga, a na koniec sukces zależny jest od tego, czy na udane zbiory pozwoli nam klimat podczas danego roku. Na pewno każdy pamięta bowiem klęski żywiołowe, jakie nie raz nawiedzały Polskę w poprzednich latach. Uprawa ziemi, mimo że jest to zajęcie kultywowane już od setek lat i obecnie technika poszła naprzód, nadal zostaje zależne od natury, mianowicie od tego, jaka pogoda ma panować danego roku.

Co zyskujemy poprzez uprawianie ziemi dla siebie?

Nie zawsze to doceniamy – myślimy że rolnicy to osoby wykonujące drugorzędny zawód, mający dla nas tak naprawdę nikłe znaczenie, ale co zrobilibyśmy bez nich, bez warzyw, owoców i mięsa, które produkują? Pułki sklepowe byłyby całkowicie puste. Coraz więcej osób mimo wszystko jest zainteresowanych rozpoczęciem własnej uprawy – staje się to pewnego rodzaju modą, wiele osób chce mieć ekologiczną uprawę we własnym ogrodzie, nie kupując produktów pochodzących z hodowli naszpikowanej nawozami sztucznymi i środkami ochrony roślin. Trzeba jednak przyznać, że jest to trudne nie tylko z racji tego, że praca rolnika zależna jest nie tylko od samej pogody, ale również wymaga sporego doświadczenia i wkładu pracy fizycznej. Trzeba zdawać sobie z tego sprawę jeszcze zanim postaramy się o założenie własnej działalności – wtedy jest jeszcze czas na to, aby swoją decyzję dokładnie przemyśleć i ewentualnie zainwestować w inny, już bardziej pewny dział gospodarki.

O ile mamy jakiś obszar dobrej jakościowo ziemi i nieco wolnego czasu, możemy rozpocząć eko-hodowlę. Najlepiej, aby gleba do tego typu działalności wykazywała I-III klasę jakości, przy glebach słabszych trzeba będzie stosować lepsze, bardziej skomplikowane techniki nawożenia. Początkowo taka uprawa może mieć charakter hobby, ale z czasem zdobędziemy niezbędne w tej branży doświadczenie i wiele osób decyduje się wtedy na założenie własnego gospodarstwa, już produkującego na potrzeby rynku. Jest to ważne szczególnie dlatego, że ze strony Unii Europejskiej można liczyć na wsparcie dla rolnika, szczególnie przy rozpoczęciu działalności – wtedy zastrzyk finansowy może być spory, ale zwykle i tak nie odpowiada poniesionym kosztom. Można go traktować raczej jako zachętę do założenia uprawy czy kupna pierwszych narzędzi, które ułatwią nam dalszą pracę. Oczywiście unijne dotacje też są bardzo zróżnicowane i zależą nawet od tego, co na swoim polu uprawiamy. Hodowla na własne potrzeby wcale nie jest trudna, już w pierwszym roku wiele się nauczymy i będziemy to robić dalej, również na własnych błędach – dzięki temu nie będziemy ich dalej powielać. Warto wrócić jednak do sedna omawianej sprawy, czyli do tego, co daje nam rozpoczęcie samodzielnej hodowli opartej na zasadach ekologii. Chyba każdy używa w swojej kuchni warzyw i owoców, szczególnie jeśli codziennie gotuje obiad dla rodziny i co ważne, robi przetwory na zimę. Plony uzyskane z własnej działki mają o wiele wyższe walory smakowe, niż produkty pochodzące ze sklepowej półki, dodatkowo o wiele lepiej przechowują się przez zimę i dłużej zachowują świeżość. Przetwory wykonane z takich warzyw są naprawdę pyszne, szczególnie jeśli robi się je w tradycyjny sposób, bez używania konserwantów. Nie wspomnę o tym, że są pełne witamin i innych odżywczych elementów. Prowadząc uprawę na własną rękę doskonale wiemy, co znajduje się w owocach i warzywach – nie jemy sztucznie modyfikowanej żywności pełnej pestycydów i oprysków, która może ładnie wygląda zachęcając do kupna, ale niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie. Właśnie moda na ekologiczne jedzenie sprawia, że coraz więcej osób sięga do uprawy warzyw i owoców na własnej działce. Szczególne walory zdrowotne i smakowe zyskują plony hodowane na naturalnym nawozie, kompoście lub oborniku – nadwyżki produkcji zawsze można sprzedawać, szczególnie jeśli zdecydujemy się na działalność na szerszą skalę – wtedy ekologiczna hodowla może być źródłem sporych zysków. Warto również wspomnieć, że uprawa działki, dbanie o zasiane rośliny koi nasze nerwy – wiele osób przy takim zajęciu relaksuje się, odpoczywając od zgiełku miasta, szczególnie będąc już na emeryturze. Jest też wiele gatunków, które nie wymagają specjalnej ingerencji i nawet jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, możemy rozpocząć hodowlę drzewek i krzewów owocowych czy warzyw takich jak cebula, pietruszka, marchew. Wystarczy raz w sezonie oplewić je i dodać do gleby odpowiednią dawkę nawozu, aby dobrze rodziły i przyniosły obfite zbiory, nawet bez specjalnych wymagań glebowych. Wielu rolników zaczynało właśnie od produkcji na własne potrzeby, z czasem powiększając swoje gospodarstwa i poszerzając je między innymi o agroturystykę – taki rodzaj działalności w ostatnich latach staje się wyjątkowo modny.

Klientów w ekologicznych hodowlach nie brakuje i bardzo chętnie kupują oni przetwory robione z rodzimych produktów, bez konserwantów i chemii – wynika z tego, że gospodarstwa rolnicze powinny się ciągle powiększać, a nie upadać. Obecnie progres jest w tej dziedzinie możliwy z racji oferty Kredytum dla rolnika, przeznaczonej typowo dla tej grupy. Dodatkowo korzystamy na unijnych dotacjach, a wybierając dobry typ uprawy oraz odpowiednie gatunki roślin, można uzyskać spore zyski, oczywiście o ile rok okaże się udany na zbiory i nie przyjdzie klęska nieurodzaju. Zazwyczaj jednak gospodarstwa ekologiczne nie cierpią biedy – są nastawione na hodowlę różnych roślin, nie dominuje w nich żaden typ uprawy, dlatego nawet jeśli przykładowo zboże się nie uda, pozostaje reszta zasiewów, które dadzą lepszy plon – właśnie na takiej rozsądnej i zrównoważonej hodowli opiera się sukces gospodarstw ekologicznych. Hodowcy siejący na hektarach jeden gatunek roślin aż do żniw nie mogą być pewni, czy w danym roku cokolwiek zarobią. W dowolnej chwili można założyć własne gospodarstwo, oczywiście na początku zaczynając od niewielkiej uprawy, a gdy ta przyniesie zyski, należy myśleć o poszerzeniu produkcji.

Niestety, bez środków finansowych żadna firma się nie rozwija, nie ma co myśleć o wprowadzaniu nowych technik uprawy czy nowoczesnego sprzętu bez pieniędzy – jest to niemożliwe. Nawet jeśli rolnik nie ma środków finansowych na to przedsięwzięcie, może uzyskać wsparcie i to nie ze strony państwa czy banków, które bardzo niechętnie udzielają kredytów, przeciągając formalności i zniechęcając tym klientów. Mam na myśli kredyt na dogodnych zasadach, a o jego przyznanie można zwrócić się do placówki wyspecjalizowanej w świadczeniu usług finansowych dla rolników – http://www.kredytumdlarolnika.pl/. Kredyt dla rolnika można otrzymać nawet na start działalności, nie posiadając zabezpieczenia finansowego. Dodatkowo trzeba wspomnieć, że firma jest otwarta na potrzeby klienta, dlatego oferuje elastyczne oferty, które można modyfikować, nie trzymając się sztywnych ram. Każdy rolnik znajdzie tutaj coś dla siebie, a wniosek można złożyć poprzez stronę internetową i później tylko sprawnie dopełnić formalności, tych nie ma aż tyle, co w normalnym banku, nie trzeba też nastać się w kolejkach, by cokolwiek załatwić. Niestety, tylko ta placówka rozumie potrzeby rolników i to, że bez środków pieniężnych nie da się w tej branży wiele osiągnąć, obecnie bowiem praca rąk ludzkich nie jest równa pracy wykonywanej przez maszynę. Stały kontakt z placówką gwarantuje swobodne spłacanie rat, dlatego jest to tak korzystna oferta i warto się na nią zdecydować, nawet jeśli chcemy uzyskać szybką pożyczkę na niską sumę. Jeśli rolnik z jakiegoś powodu nie chce zdecydować się na kredyt, ma możliwość wzięcia w leasing maszyn rolniczych czy samochodu dostawczego, również bez wkładu własnego. Warto zapoznać się z ofertą portalu http://www.kredytumdlarolnika.pl/ i wybrać opcję najlepszą dla siebie, dzięki czemu mamy pewność, że nasze gospodarstwo utrzyma swoją pozycję na rynku. Wiadomo przecież, że niedoinwestowane gospodarstwo, to mniejsze zyski i na odwrót.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments